Woensdag 11 september 1918

Regen, stroomen.

Oorlognieuws van alle dagen. Er is gisting in Duitschland. In Holland is een ministerie noch visch noch vleesch, ieder partij is even sterk.

Wij hielden vandaag vergadering op het Pasambt over de te leveren aardappelen. De opbrengst was:

Meerle            15 555 Kil. per hectare, in totaal te leveren            468 000

Minderhout    14 845 kil. per hectare,         “          “          421 646

Meir                13 218 kil. per hectare,         “          “          264 968

Ik wilde het niet aannemen en kreeg er nog wat, het bleef op 430 000 kilog. Ik moest veel pleiten. Jonge verkens komen in October op 40 fr. Er zullen er uitgevoerd worden over den draad, er komen er veel. De niet voort brengers van aardappelen krijgen een rantsoen van 200 gram. per dag. De voort brengers 120 kil. per jaar, en 2500 kil plantgoed per hectaar, men stond eene korting toe van 10 percent voor zand, 10 percent voor locatie. Wij zullen onze voorraad goed kunnen leveren, maar de boeren voederen er wel gaarn maar de prijs 25 fr% is dan weer te duur.  Daar na was de zitting afgeloopen.

Nu komt er veel bezetting in de Gendarmerie en ook het worstenfabriek, al weer kosten. Ik heb er twee boeren Louis Michielsen en Jaak van Bavel doen gaan werken, die wilden niet panieren nog betalen, nu heb ik ze gestraft om 3 dagen alle vuil werk te doen in de Gendarmerie. De soldaten moesten ze halen, het zijn beide vringers, nooit goed, dit zal eene les zijn, hoop ik. Het zijn zwagers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *