Burgemeester Lodewijk Van Nueten

Burgemeester Van Nueten was geboren in Merksplas op 4 november 1847. Hij was de zoon van Frans Van Nueten en Anna Van Ael.

Hij werd burgemeester in Meerle vanaf 1891. Naast zijn politieke carrière was hij ook actief als geschiedkundige en publiceerde hij in 1922 samen met J.E. Jansen het werk ‘Meerle door de eeuwen heen’.

Hij was getrouwd met Maria Smits. Samen kregen zijn volgende kinderen: Antonia, Vital, Jozef, Julia, Hortensia, Adela, Martha en Livina.

Lodewijk Van Nueten, zijn woonhuis en zijn gezin

Hij stierf op 21 juni 1926. Hij was 35 jaar burgemeester van Meerle geweest.

Ook twee broers van Lodewijk waren burgemeester, respectievelijk in Merksplas en Zoersel.

13 reacties op “Burgemeester Lodewijk Van Nueten

  • Beste heer van Os,
   Deze site brengt enkel verslag van de dagboeken van oorlogsburgemeester Van Nueten uit Meerle. Voor de bredere context kan u terecht op andere gespecialiseerde websites.
   Met vriendelijke groeten,
   Leslie Brosens namens
   Stedelijk Museum Hoogstraten

 1. Geachte heer/mevrouw,
  Op de eerste plaats mijn compliment voor het, op deze manier publiceren van de dagboeken. Maar ik heb een vraag over mijn opa Jan van Gils. Ik vraag mij af of ik er achter kan komen of deze “smokkelaar”mijn opa was. Hij is tijdens de eerste wereldoorlog gevlucht naar Nederland. Twee broers en een neef van hem zijn gesneuveld en staan vermeld op het monument in de tuin van de paters te Meerseldreef. En heeft zich gevestigd in Ulvenhout. Daar is hij begonnen als aannemer. Mijn moeder is een van de 7 kinderen zij is in 1921 op het “Hoekse” is geboren. Daarna zijn ze verhuisd naar de Steenstraat later de Annevillelaan in Ulvenhout. Helaas weet ik niet in welk jaar hij met zijn gezin is gevlucht. Ik hoop eigenlijk dit in de dagboeken te ontdekken. Heeft u hieromtrent mogelijk informatie?
  Met vriendelijke groet,
  Ton Verhulst

 2. Geachte,
  Ik heb een schilderij getekend : L Van Nueten.
  Er staat op : La Meuse Dordrecht.
  Gaat dit over de burgemeester of iemand anders ?

  • Beste, dit gaat vermoedelijk over Laon Vannueten (1877-1958) en niet de burgemeester Lodewijk Van Nueten. Met vriendelijke groeten, Leslie Brosens namens Stedelijk Museum Hoogstraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *