Burgemeester Lodewijk Van Nueten

Burgemeester Van Nueten was geboren in Merksplas op 4 november 1847. Hij was de zoon van Frans Van Nueten en Anna Van Ael.

Hij werd burgemeester in Meerle vanaf 1891. Naast zijn politieke carrière was hij ook actief als geschiedkundige en publiceerde hij in 1922 samen met J.E. Jansen het werk ‘Meerle door de eeuwen heen’.

Hij was getrouwd met Maria Smits. Samen kregen zijn volgende kinderen: Antonia, Vital, Jozef, Julia, Hortensia, Adela, Martha en Livina.

Lodewijk Van Nueten, zijn woonhuis en zijn gezin

Hij stierf op 21 juni 1926. Hij was 35 jaar burgemeester van Meerle geweest.

Ook twee broers van Lodewijk waren burgemeester, respectievelijk in Merksplas en Zoersel.

15 thoughts on “Burgemeester Lodewijk Van Nueten

  • Beste heer van Os,
   Deze site brengt enkel verslag van de dagboeken van oorlogsburgemeester Van Nueten uit Meerle. Voor de bredere context kan u terecht op andere gespecialiseerde websites.
   Met vriendelijke groeten,
   Leslie Brosens namens
   Stedelijk Museum Hoogstraten

 1. Geachte heer/mevrouw,
  Op de eerste plaats mijn compliment voor het, op deze manier publiceren van de dagboeken. Maar ik heb een vraag over mijn opa Jan van Gils. Ik vraag mij af of ik er achter kan komen of deze “smokkelaar”mijn opa was. Hij is tijdens de eerste wereldoorlog gevlucht naar Nederland. Twee broers en een neef van hem zijn gesneuveld en staan vermeld op het monument in de tuin van de paters te Meerseldreef. En heeft zich gevestigd in Ulvenhout. Daar is hij begonnen als aannemer. Mijn moeder is een van de 7 kinderen zij is in 1921 op het “Hoekse” is geboren. Daarna zijn ze verhuisd naar de Steenstraat later de Annevillelaan in Ulvenhout. Helaas weet ik niet in welk jaar hij met zijn gezin is gevlucht. Ik hoop eigenlijk dit in de dagboeken te ontdekken. Heeft u hieromtrent mogelijk informatie?
  Met vriendelijke groet,
  Ton Verhulst

  • Jan van Gils is afkomstig van Meersel-Dreef en was in zijn Belgische periode reeds aannemer. Hij heeft indertijd, rond 1910, nadat die door brand verwoest was, de wederopbouw gedaan van de watermolen in opdracht van de familie Rommens. Hij werd betaald naargelang het aantal stenen dat hij per dag vermetselde… Dat ging in die tijd zo; de bouwheer kocht zelf het materiaal en iemand anders (de aannemer) nam de uitvoering van de werken voor zich. Door het smokkelen is Jan dan naar Ulvernhout moeten vluchten alwaar hij verder ging als aannemer. Hij is dan vele jaren niet in België mogen komen want anders zou men hem ‘de doos’ indraaien. Als kind heb ik Jan nog zeer goed gekend want hij was getrouwd met een zuster (tante Trees Huijbrechts) van mijn opa (Cees van Annekes) en kwam in de vijftiger jaren nog veel op de Dreef. Hun gouden bruiloft hebben ze toen in Ulvenhout nog gevierd en hij was daar bekend als “Belse Jan van Gils” Hij was ook een gevierd muzikant van de fanfare. Zijn schoonbroer, mijn opa Cees Huijbrechts, heeft in de eerste wereldoorlog onder de Duitsers voor Schmiele nog hout moeten kappen op het kasteel van Dupret omdat hij gepakt was met smokkelen. Hij smokkelde indertijd hosties voor de paters en af en toe een kalfke,, maar op een gegeven moment hadden ze hem te pakken met een kalfke op zijn nek, midden in de strijbeek. Zowel de Hollandse als de Belgische douanen konden niet zeggen “hij is van mij”, want hij zat letterlijk op de grens,, uiteindelijk moest hij er natuurlijk uitkomen en dan koos hij maar voor de Belgische kant en op die manier kwam hij dan bij Schmiele terecht. Zo zie je maar, dat smokkelen zat er bij de “Van Gilsen” en bij de “Huijbrechtsen” goed in.. Trouwens,, om nog even op Jan van Gils terug te komen,, wij gingen in onze jeugd veel spelen bij Karel van Gils in Chaam,, en dit met de kinderen Ton, John, Thea en Franka. We gingen dan spelen in het “eskensbos” ergens tussen Chaam en Ulvenhout. Tot zo ver mijn antwoord… met Dreefse groetjes.

  • Ik heb Jan van Gils nog goed gekend. Hij was gehuwd met Trees Huijbrechts, een zuster van mijn opa Cornelius Huijbrechts (beter gekend als Cees van Annekes). Hij was in zijn Belgische periode reeds aannemer en heeft indertijd de watermolen in Meersel-Dreef nog opgebouwd in opdracht van de familie Rommens. Deze molen was in de beginjaren van 1900 door brand vernield. Door zijn smokkelperiode is hij uit België moeten vluchten en zo in Ulvenhout terecht gekomen. Hij mocht vele jaren niet in België komen of hij zou opgepakt worden en in de gevangenis belanden. Toch mocht hij in mijn jeugdjaren terug in België komen en kwam dikwijls bij ons in Meersel-Dreef op bezoek om even een borreltje te pakken. Het was een tof iemand. In die periode fietsten wij tijdens de vakantie regelmatig met de fiets naar Chaam, naar Karel ven Gils (zoon van) en Koba,en we gingen dan spelen in het Eskesbos tussen Chaam en Ulvenhout samen met Ton, John, Thea en de jongste meid waarvan ik de naam nu niet meer herinner. Maar Jan van Gils was “een speciale”. De naam Huijbrechts en Huybrechts werd indertijd op de gemeentediensten dikwijls verward,, mijn vader was Huijbrechts (alsook mijn broers en zus) , maar mijn familienaam wordt geschreven als Huybrechts, maar toch ben ik familie van de “van Gilsen”..

 2. Geachte,
  Ik heb een schilderij getekend : L Van Nueten.
  Er staat op : La Meuse Dordrecht.
  Gaat dit over de burgemeester of iemand anders ?

  • Beste, dit gaat vermoedelijk over Laon Vannueten (1877-1958) en niet de burgemeester Lodewijk Van Nueten. Met vriendelijke groeten, Leslie Brosens namens Stedelijk Museum Hoogstraten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *