Over de website

De website www.meerle14-18.be is een initiatief van het Stedelijk Museum Hoogstraten. In 2012 werden de oorlogsdagboeken van burgemeester Lodewijk Van Nueten geschonken aan het Stedelijk Museum Hoogstraten. Met deze website willen we de dagboeken dag-op-dag ontsluiten, exact 100 jaar later.

De dagboeken geven een uniek beeld van het leven in Meerle, een dorp dat gevangen zou geraken tussen de rijksgrens en de dodendraad. Ook de dagdagelijkse problemen en frustraties die de burgemeester te verduren had door de Duitse bezetting komen uitgebreid aan bod. Zijn zoon, Jozef Van Nueten, vocht ondertussen aan het front.

Het schrijven van de dagboeken werd door de burgemeester stiekem gedaan. Hij moest het manuscript verbergen voor de Duitsers. Wanneer hij ook nog inkwartiering van een Duits militair krijgt, wordt het nog moeilijker.

Meer informatie: Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9, 2320 Hoogstraten, tel. 03 340 19 80 of museum@hoogstraten.be

Wie meer wil weten over de dodendraad: www.dodendraad.org.

14 reacties op “Over de website

 1. Een ronduit schitterend initiatief met bovendien een belangrijke historische meerwaarde. Er zijn nauwelijks dagboeken van burgemeesters tijdens WO I bekend en het feit dat Meerle vanaf begin ’15 door ‘den draad’ afgesneden was van de rest van het bezette land, maken de dagboeken van burgemeester Van Nueten uitermate interessant én belangrijk… ! Moge de ontsluiting van deze unieke getuigenis bijdragen tot een beter inzicht van dat wat de ‘Grote Oorlog’ betekend heeft voor de inwoners van de Noorderkempen…

 2. Het is prachtig om de geschiedenis te volgen op basis van een dag boek. Men kan ervaren hoe het er toen aan toe ging. Door een kennis ( Jeanne Bouwdewijns) op deze site attent gemaakt. Wil je meer lezen over WO I in onze regio kijk dan ook maar eens op http://www.dodendraad.org.

 3. Een link op deze website naar de website http://www.dodendraad.org/ is naar mijn mening hier perfect op zijn plaats. Deze 2 websites zijn naar mijn inzicht onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  Een gepassioneerd volger van de gebeurtenissen in Meerle 100 jaar geleden.

  Met vriendelijke groeten,
  Jef Vleugels
  +32 499/67.37.03

 4. Heel tof om hier de dagboeken van een van mijn voorouders te kunnen lezen!
  mijn overgrootmoeder was Marie Van Nueten

 5. Hallo, ik lees mee en tel af naar de het einde van de oorlog. Geweldig initiatief. Ik sta stil bij de geschiedenis en besef dat in vrede leven heel bijzonder is. De dagboeken waren toen een gevaarlijke onderneming en alzo moet de heer Van Nueten geprezen worden voor zijn moed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *